200 студенти прекрачиха прага на Техническия колеж в Казанлък за новата учебна година

200 студенти прекрачиха прага на Техническия колеж в Казанлък за новата учебна година

Това е третата учебна година на висшето учебно заведение в града на розите.

Колежът посрещна студенти в 1, 2 и 3 курс по специалността „Технология на машиностроенето“.

Новата академична година бе открита с тържествена церемония от ректора на Технически университет – София, чл. кор. проф. Георги Михов, който каза, че  Техническият колеж  в Казанлък отразява необходимостта от инженерни кадри в региона.

Неслучайно колежът е към Техническия университет в София, който е начело на рейтинговата класация сред висшите учебни заведения в сферата на машиностроенето. „Градът, регионът, държавата имат нужда от вас и вашите знания, бъдещето ви принадлежи“. С тези думи се обърна към колежаните проф. Михов.

Като пример за партньорство между бизнеса  и академичната общност  определи Техническия колеж кметът на Казанлък  Галина Стоянова, в чийто втори мандат като кмет на  града бе открито висшето училище.   

„Казанлък е най-индустриалният район в България. Тук на 1000 души население има най-голям процент работещи в промишлеността. Заслуга за колежа имат обединените усилия на общинското ръководство, бизнеса в града и академичното ръководство на ТУ - София“, каза в приветствието си към  колежани и научен екип Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал“ АД.

Именно с реализацията на мащабната дарителска кампания, инициирана от „Арсенал“ и подкрепена от останалите предприятия, колежът разполага с напълно обновена база.

Прокуристът на „М+С Хидравлик“ Владимир Спасов сподели, че с откриването на колежа се е сбъднала неговата и на поколения казанлъчани мечта за висше учебно заведение в града. Според него, ще има нужда и от разкриването на нови специалности в колежа.

Директорът на Техническия колеж проф. Ивайло Ганев в словото си  пред колежаните заяви, че в учебното заведение се реализира нов подход на обучение - студентите учат и работят в своя град и се обучават практически в самите заводи.

Той съобщи, че предстои да бъде разработена, отново съвместно с бизнеса, магистърска програма. Обучението в нея  ще бъде 2.5 години, като студентите на колежа, след завършен 3-ти курс и взет държавен изпит, ще могат да запишат магистратура.

На официалната церемония присъстваха още проф. Любомир Димитров, заместник-ректор на ТУ-София, доц. д-р Пламен Угринов, организатор на учебната дейност в колежа, преподаватели, колежани, представители на фирмите.

11.10.2019г.