Колективът на Техническия колеж почете делото на Човека – Парламент

Колективът на Техническия колеж почете делото на Човека – Парламент

Колективът на Техническия колеж в Казанлък бе сред уважилите поканата на професор Ивайло Ганев- директор на Техническия колеж, да почетат паметта и делото на Човека – Парламент,  юристът Гиньо Ганев  и 28 година от подписването на най- новата българска Конституция,  като присъства на церемонията по откриването на паметна плоча- барелеф,   с лика на  един от доайените на българската политика и първи омбудсман на страната, пред дома, в който е живял в София.

Годишнината на Конституцията и делото му бяха почетени и уважени от видни български общественици, интелектуалци и политици, от съратници на видния юрист, негови приятели и близки.

Ръководството на Техническия университет в София, начело с ректора проф. Георги Михов, също присъства на церемонията.

Лично българският патриарх Неофит уважи поканата на семейството на Гиньо Ганев и почете събитието.

Българският президент Румен Радев изпрати приветствие до инициаторите за паметната плоча и семейството на Гиньо Ганев, чийто син е професор Ивайло Ганев.

 Специален поздравителен адрес до семейството на Гиньо Ганев изпрати и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

В него се казва:

"Огромният принос на Гиньо Ганев за развитието на Долината на розите и на тракийските царе не просто му донесе заслужено признателността на казанлъчани с високото звание „Почетен гражданин на град Казанлък“. Неговата загриженост към просперитета на Града на розите се превърна в приемственост, благодарение на Вас. Сега Вие, като син на един изключителен хуманист продължавате всеотдайно да работите за създаването на висококвалифицирани кадри за тежката промишленост в нашия град. "

 

„Изключителна личност, която радееше за добруването на Отечеството. Рицарят който проповядваше толерантност, един достоен българин“.

С тези думи мотивира идеята за поставянето на паметна плоча на Гиньо Ганев един от инициаторите затова и негов съратник, представителят на Инициативния комитет от общественици и интелектуалци за градежа, академик Стефан Воденичаров.

 

Идеята за поставянето на паметната плоча с барелеф  е родена спонтанно от видни български личности на мисълта- общественици, духовници и интелектуалци, оценяващи в исторически план приноса на конситуционалиста Гиньо Ганев за българската история.

Човекът- Парламент, както бе известен Ганев, бе депутат в 8 поредни народни събрания и имаше основна роля в изработването на демократичната Конституция, след промените в края на 1989 година.

Два пъти е отказвал да приеме премиерски пост. Има огромен принос и в приемането на редица символи на съвременната българска държавност.

По негово предложение песента „Мила Родино“ е приета за държавен химн.

 

Гиньо Ганев си отиде от света на 18 декември 2016-та година на 88-годишна възраст.

12.07.2019г.