Начало на първата учебна година в Технически колеж – Казанлък, при Технически университет – София

Начало на първата учебна година в Технически колеж – Казанлък, при Технически университет – София

С водосвет, отслужен лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан в съслужие с казанлъшки духовници, тържествено бе открит единствения легитимен колеж в града на розите – Технически колеж – Казанлък, при Технически университет (ТУ) – София. Владиката благослови начинанието и всички съмишленици, а на студентите пожела да са здрави, благоуспешни и с интерес да изучават науките.

Директорът на колежа проф. Ивайло Ганев отбеляза, че Казанлък, наред с историческия си принос и емблемата на българската роза, винаги е бил мощен индустриален град и затова мястото на Техническия колеж е именно в този град. Проф. Ганев изрази удовлетворението си, че в учебното заведение ще бъде прилаган нов подход на образование, тясно свързан с икономиката и с учебен процес в реална производствена среда. Той пожела успех на първокурсниците – над 80 записали се студенти.

За създаването на Технически колеж – Казанлък, ректорът на ТУ – София проф. Георги Михов благодари на ръководството на Общината и на бизнеса в града. Заслуга за създаването на колежа в града на розите имат, както академичната общност, така също: кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, Общинският съвет и представителите на промишлените предприятия в града на розите.

Откриването на новата учебна година в Технически колеж – Казанлък, уважиха и представители на: Президентството, Министерски съвет, Народно събрание, Министерство на образованието и науката, Областна управа - Стара Загора, Общински съвет – Казанлък, академичните среди в страната, на образователната система в града и местния бизнес.

Заместник - министър председателят на Република България Валери Симеонов поздрави записалите се над 80 студенти и определи факта, като „показателен за това, че Казанлък има необходимия потенциал, че бизнесът стои зад тях и той ще поеме своята тежест по отношение на създаването на висококвалифицирани инженерни кадри“.

Подкрепа от името на индустриалния бизнес в региона относно развитието на колежа и професионалното израстване на бъдещите студенти изрази и Владимир Спасов - прокурист на „М+С Хидравлик“АД: „Ние ще направим всичко възможно, така че нулевата безработица в община Казанлък да остане непроменена величина. За всичко ще бъдем насреща и ще подкрепяме Техническия колеж. Местният бизнес стоим рамо до рамо с академичната общност и първокурсниците на колежа и им пожелаваме много вяра и попътен вятър”.

В навечерието на утрешния празник на Технически университет – София, който навършва 72 години от създаването си, в Казанлък за първи път прозвуча химнът на висшето учебно заведение по случай откриването на неговия най-нов филиал.

 

23.10.2017 г.